Op 11 oktober organiseerden we het tweede DuCUG event van 2023 op de vertrouwde locatie De Duikenburg in Echteld. Ruim 150 bezoekers zagen Niek Boevink het evenement officieel openen. Niek ging opnieuw in op hoe we als stuurgroep de feedback uit de evaluatie gebruiken voor het volgende evenement. Natuurlijk was er ook weer dankbaarheid voor de ondersteuning van de sponsoren waardoor het evenement kan plaats vinden.

De eerste sessie van de dag werd gepresenteerd door Sven Huisman met de titel Optimizing VDI Performance: Unveiling the Latest Insights and Strategies. Na een korte uitleg over de omgeving waarin de testen uitgevoerd werden en de manier van testen besprak Sven de resultaten van de vele testen die uitgevoerd zijn, waarbij de bezoekers zeker nog eens naar hun eigen omgeving zullen gaan kijken om het verder te optimaliseren.

Bas van Goor presenteerde vervolgens de sponor sessie Securing the Edge. In de sessie ging Bas in op het feit dat in vele gevallen een aanval gestart wordt vanaf het device van de eindgebruiker. Vanuit dat feit ging Bas verder in op de mogelijkheden om het device te beschermen middels het ThinScale product portfolio.

Vervolgens was het tijd voor de sessie HDX Innovations Tips and Tricks gepresenteerd door Rody Kossen en Eltjo van Gulik. Na een korte introductie in de HDX-geschiedenis besprak Rody diverse (komende) verbeteringen op het HDX-gebied zoals Turbo Charging EDT, Reducer en HDX Direct. Vervolgens ging Eltjo dieper in op de diverse video codecs en hoe Citrix deze gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren. Het op welke wijze toepassen van Citrix HDX policies was het volgende onderwerp, al was het antwoord heel simpel, gebruik de Citrix standaard en wijk alleen af als het echt nodig is. Het laatste onderwerp wat de heren bespraken was rondom HDX audio.

Na de lunch was het tijd voor Thorsten Rood om het podium te betreden. Zijn diep technische sessie met de titel Citrix DaaS: Access and Transport Layer ging in op het effect op het gebied van communicatiestromen wanneer Workspace en Gateway Service van en naar een, in beginsel, niet vertrouwd netwerk. Via diverse scenario’s besprak Thorsten welke zaken gerealiseerd dienen te worden, hoe dit besproken dient te worden met de netwerkafdeling en de complexiteit die daarbij komt kijken (zeker bij grotere organisaties met strikte beveiliging).

Vervolgens was het tijd voor de Bring Your Own sessie door Jeroen Meppelink met de titel Why is WEM the next step. Jeroen startte met de onduidelijkheid rondom het Ivanti Workspace Control product, wat in Nederland heel veel gebruikt wordt, gevolgd door de vraag welke producten eventueel een vervanger kunnen zijn. Jeroen noemde enkele voorbeelden van mogelijke vervangers, waarna Jeroen dieper in ging op Citrix WEM. Na de architectuur, noemde hij diverse verbeteringen die in de laatste versies van het product geïntroduceerd zijn. Als laatste benoemde Jeroen ook enkele punten die nog voor verbetering vatbaar zijn.

De tweede sponsor sessie werd verzorgd door ControlUp. Peter Nap startte direct met het laten zien van de laatste verbeteringen en toevoegingen in het product zoals DEX functionaliteit, FSLogix Monitoring en inzicht in de kosten en mogelijke besparingen in Azure. Ook besprak Peter nog het Security Analysis Report optie en een nieuwe browser plug-in waarmee binnen ControlUp informatie zichtbaar gemaakt kan worden in bijvoorbeeld Intune, Topdesk of andere webbased producten.

The sessie Citrix Cloud Modern Technologies to enable pure Azure Active Directory deployments door Javier Lopez Santacruz was de volgende sessie op de agenda. In deze sessie ging Javier in hoe je kan komen tot een Citrix omgeving volledig gebaseerd op Azure Active Directory. Hij besprak de diverse mogelijkheden, de mogelijke stappen en welke zaken wel of niet ondersteund worden bij het gebruik van de diverse directory services.

De laatste sessie van de dag IaC framework voor MSP’s werd gepresenteerd door Leon Wijnhoven en Seth Daemen. In de sessie bespraken de heren de weg die ze bewandeld hebben om te komen tot het gebruik van IaC om hun omgeving te bouwen en te beheren. In een open en eerlijke sessie bespraken ze de uitdagingen, de twijfels in de organisatie, de keuzes van de diverse producten en het komen tot standaarden.

Vervolgens was het na een drankje en een snack tijd voor het traditionele BBQ style diner. Opnieuw bleven meer dan 80 bezoekers genieten van het avondprogramma. Iets waar we als organisatie supertrots op zijn. We zien iedereen weer graag terug op het volgende evenement op 3 april 2024. Locatie? Natuurlijk weer de vertrouwde Duikenburg.

Dit heet niet meer zo,  Entra ID is de nieuwe naam

Programma De agenda is onder voorbehoud


Hoofdpodium

11 oktober 2023

Hoofdpodium

11 oktober 2023
Niek Boevink

Opening

09:10 - 09:25Niek Boevink

Optimizing VDI Performance: Unveiling the Latest Insights and Strategies

09:30 - 10:00Sven Huisman

Sponsor - Thinscale

10:05 - 10:20ThinScale
10:20 - 11:00 Pauze

BYO - Customer casus Kuehne Nagel

11:00 - 11:30Sietze van de Schoor
Rody KossenEltjo van Gulik

HDX Innovations, Tips & Tricks

12:20 - 13:15 Lunch

Citrix DaaS Access and Transport Layer

13:15 - 14:15Thorsten Rood

BYO - Waarom is WEM de next step

14:20 - 14:50Jeroen Meppelink
14:50 - 15:15 Coffee Break

Sponsor - ControlUp

15:15 - 15:30ControlUp

Citrix Cloud Modern Technologies to enable pure Azure Active Directory deployments

BYO - IaC framework voor MSP’s

16:25 - 16:55Leon WijnhovenSeth Daemen
Niek Boevink

Afsluiting

16:55 - 17:00Niek Boevink
17:00 - 20:00 Drinks & Dinner