Het eerste DuCUG evenement van dit jaar vond plaats op 3 april bij onze thuislocatie De Duikenburg in Echteld. De opening werd opnieuw verzorgd door Niek waarbij hij de feedback vanuit de ingevulde evaluaties besprak en natuurlijk de sponsors benoemde.

Gerjon Kunst verzorgde de eerste sessie van de dag met de titel ‘How does AI impact EUC’. Op zijn kenmerkende wijze praatte Gerjon ons bij over de huidige stand van zaken, de grootse spelers in deze markt, veel gebruikte producten/services en welke toegepast kunnen worden binnen een EUC-omgeving. Als laatste ging hij in op de voordelen en uitdagingen van AI en ontwikkelingen op het gebied van regelgeving rondom AI.

De eerste sponsor sessie werd gepresenteerd door Christine Chen van UltrArmor. Via de geschiedenis en filosofie van het bedrijf, beschreef ze de markttrends van 2024. Vervolgens werden hun diverse type thinclients kort benoemd. De sessie werd afgesloten met de beveiligingsmogelijkheden binnen de producten.

Na de Bossche Bollen betrad Patrick van den Born het podium. In zijn sessie ‘Battle of the Desktops: Citrix Virtual Apps and Desktops vs. Azure Virtual Desktop’ ging Patrick in op zijn ervaring met AVD en vergeleek dit met de Citrix evenknie. Volgens Patrick ligt de focus van Microsoft niet meer bij AVD, maar meer op Windows 365. Dit komt naar zijn mening o.a. naar voren door features die heel lang in Tech Preview status blijven. Hij deelde de ervaring van gebruikers waarbij het opvallend was dat Virtuele Desktop door de ontwikkelaars best positief ontvangen werd. Echter een Pooled oplossing is zeer complex en GPU-based VDI is op dit moment niet goed werkbaar. Patrick besprak diverse uitdagingen en problemen die ze tegengekomen waren. Het laatste onderwerp was MSIX (AppAttach).

De eerste BYOS-sessie van de dag was van Ingmar Verheij met de titel ‘An introduction in the world of MSIX’. Ingmar startte met het beschrijven van diverse installatietechnieken, die uiteindelijk geleid hebben tot het MSIX formaat. De manieren waarop je kan komen tot het MSIX package was het volgende onderwerp, gevolgd door op welke wijze het package gedistribueerd kan worden. Het percentage applicaties dat werkt binnen het MSIX formaat en de inhoud van het package waren de laatste onderwerpen van de presentatie.

Marc Stieber van deviceTRUST verzorgde de tweede sponsor sessie. Marc besprak dat standaard Microsoft functionaliteiten alleen bij de initiële set-up de beveiligingseisen controleren, terwijl deviceTRUST dit real-time en continue uitvoert. Na een beschrijving van de functionaliteiten liet Mark in een uitgebreide demo de mogelijkheden van het product zien.

Na de lunchpauze was ‘Expanding Observability: The Next Chapter for uberAgent as Part of the Citrix Platform’ de volgende sessie. In deze sessie besprak Dominik Britz van uberAgent/Citrix achtereenvolgens de historie van Vast Limits, de overname van uberAgent en de wijze waarop uberAgent past in de filosofie van Citrix rondom monitoring. De twee huidige producten werden behandeld inclusief een demo. Ook werd duidelijk op welke wijze uberAgent gepositioneerd binnen het nieuwe Citrix licentie model.

De sessie ‘Licenties: goed advies, slimme keuzes maken en kansen benutten’ was de twee BYOS-sessie. In deze sessie ging Niek Boevink in op het nieuwe licentiemodel van Citrix. De licentiemodellen Universal Hybrid Multi-Cloud en de Platform License werden uitgebreid doorgenomen inclusief wat elke licentie aanbiedt. Twee specifieke varianten (NetScaler Fixed Capacity and Citrix for Private Cloud) werden ook benoemd. Niek besloot de sessie over de nieuwe ondersteuningsvormen en de wijzigingen binnen Citrix consultancy.

Na de middagpauze ging de dag verder met de sessie ‘Citrix, what’s new’ gepresenteerd door Rody Kossen. Na de 1 April grap rondom de AF1 (April Fool’s 1) codec ging Rody verder met het bespreken van de eerdere LTSR-versies en hun verloopdatums. Vervolgens besprak Rody de op vele vlakken gemaakte verbeteringen tussen de 2203 LTSR versies en de komende 2402 LTSR versie. Ook wees Rody het publiek op een promotie voor de net uitgebracht XenServer 8 release.

Ivanti verzorgde de laatste sponsor sessie. Lara Hellman begon direct over het stoppen van Workspace Control en op welke wijze Ivanti deze klanten gaat ondersteunen om te migreren naar User Workspace Manager. Lara gaf meer informatie over dit product en de componenten waaruit het bestaat. Het laatste onderwerp waren de (komende) mogelijkheden om producten van Ivanti vanuit de Cloud te gebruiken.

De laatste sessie van de dag kwam op conto van Wilco van Bragt. In de sessie ‘Real Life Experiences with Citrix Linux VDA’ deelde hij zijn ervaringen met het implementeren en gebruik van Linux VDAs. Dit werd gedaan door een vergelijking te maken met de Windows VDA en wat de verschillen waren met de Linux VDI. Ondanks dat Citrix zeker stappen zet, bleek nog wel dat de Linux VDA minder opties heeft.

De dag werd afgesloten met opnieuw een fantastisch diner. Het was leuk om te zien dat veel bezoekers hiervan gebruik maakten.

Programma De agenda is onder voorbehoud


Hoofdpodium

03 april 2024

Hoofdpodium

03 april 2024
Niek Boevink

Opening

09:10 - 09:20Niek Boevink
Gerjon Kunst

Session 1: How does Ai impact EUC

09:25 - 10:10Gerjon Kunst

Sponsor Session

10:15 - 10:30Clientron
10:30 - 11:00 Pauze
Patrick van den Born

Session 2: Battle of the Desktops: Citrix Virtual Apps and Desktops vs. Azure Virtual Desktop

11:00 - 11:45Patrick van den Born

BYO Session: Een intro in de wereld van MSIX in 20 minuten

11:50 - 12:10Ingmar Verheij
Devicetrust

Sponsor Session

12:15 - 12:30DeviceTRUST
12:30 - 13:30 Lunch
Dominik Britz

Session 3: Expanding Observability: The Next Chapter for uberAgent as Part of the Citrix Platform

13:30 - 14:15Dominik Britz
Niek Boevink

BYO Session: Licenties: goed advies, slimme keuzes maken en kansen benutten

14:20 - 14:40Niek Boevink
14:40 - 15:15 Pauze
Rody Kossen

Session 4: Citrix, what's new

15:15 - 16:00Rody Kossen
ivanti

Sponsor Session

16:05 - 16:20Ivanti
Wilco van Bragt

BYO Session: Real Life Experiences with Citrix Linux VDA

16:25 - 16:55Wilco van Bragt
Niek Boevink

Afsluiting

16:55 - 17:00Niek Boevink
17:00 - 20:00 Drinks & Diner