Op 18 september organiseerden we alweer het tweede DuCUG evenement van 2024. Ook deze keer vond het plaats bij de Duikenbrug in Echteld. Het evenement werd opnieuw geopend door Niek, waarbij naast het bedanken van de sponsors e.d., Niek ook weer de feedback van het vorige evenement besprak.

De eerste sessie van de dag Unraveling the User Experience Puzzle werd gepresenteerd door Ryan Ververs-Bijkerk en Eltjo van Gullik. Via een korte introductie dat de User Experience alleen goed in beeld gebracht kan worden door het te kwantificeren met meetbare waardes waarbij de heren drie meetpunten, nl. latency, geluidskwaliteit en beeldkwaliteit, hebben gedefinieerd. Per meetpunt gingen de heren dieper in op de uitdagingen, de wijze hoe het te meten is en enkele voorbeelden van de resultaten van deze metingen. Ze sloten de sessie af met de volgende conclusies: begrijp de workload van de gebruiker, pas de protocol instellingen aan de hand van de workload aan, beperk latency door het juiste datacenter te selecteren en overweeg content redirection voor geluid en beeld. 

Daarna was het tijd voor de eerste sponsor sessie van de dag. Alec van Unicon vertelde wat Unicon doet en waar hun focus oplicht rondom hun producten Elux, Scout, Elias, SCG and uPilot. 

Na de Bossche Bollen pauze ging het programma verder met de sessie Don’t blame the VDI door Mark Calderhead. In deze sessie vertelde Mark, als iemand die niet uit de VDI wereld komt, over zijn ervaringen en observaties als Product Manager VDI. Hij ging in op het feit dat in veel gevallen het VDI platform als schuldige wordt aangewezen terwijl dit zeker niet altijd het geval is. Hierbij gaf hij aan hoe zijn team dit opgepakt heeft om aan te tonen dat het inderdaad niet (altijd) aan de VDI ligt, door een beter infrastructuur ontwerp, het uitdragen van het VDI platform concept, gebruik maken van monitor software, het verbeteren van problem management en het opzetten van een end-user community binnen de organisatie. 

Vervolgens was het tijd voor Marcel Zunnebeld om het podium te betreden. Hij startte zijn sessie Citrix Secure Private Access, sharing field experiences met het benoemen van de basis van Secure Private Access (SPA). Hij benoemde de architectuur en dat het product naast de SaaS versie nu ook beschikbaar is voor on-premises omgevingen. Vervolgens ging Marcel verder in op de uitdagingen die ze tijdens het project tegen waren gekomen bij de implementatie van SPA. Daarna ging hij verder in op de Enterprise Browser. De sessie werd afgesloten met een demo van beide producten. 

De laatste sessie voor de lunch was de sponsor sessie van Thinscale. Doordat op het laatste moment de spreker verhinderd was, was er als alternatief een quiz bedacht rondom Thinscale met als quizmasters onze eigen Kees en Remko.  Aan het enthousiasme van het publiek te merken was dit een waardige vervanging. 

Met prima weer was het mogelijk om de uitstekende lunch ook op het terras te nuttigen om daarna verder te gaan met The Downsides of Modern Authentication in HDC door Thorsten Rood. Zoals gewend van Thorsten ging hij voortvarend van start met het bespreken van de authenticatie stromen binnen Citrix gebruik makend van overzichtelijke visualisaties. Startend met de traditionele infrastructuur opzet ging Thorsten naar moderne autorisatiemethodes op basis van SAML en de uitdadingen die daarbij naar voren komen. Thorsten benoemde zowel de work-arounds als de huidige definitieve oplossing door het toevoegen van Citrix FAS. De sessie ging verder met de tips en tricks rondom het gebruik van Citrix FAS. Als laatste onderwerp benoemde Thorsten een mogelijk alternatief wanneer de bron MS Entra ID is, maar tot nu blijft dit een gelimiteerde preview en is er geen zicht op of en wanneer het beschikbaar komt. 

De tweede BYOS sessie werd verzorgd door Jeroen Meppelink. In zijn sessie Daily Citrix Maintenance automation with Ansible vertelde hij hoe het beheer van de Citrix Control Plane via Ansible geautomatiseerd is. In de presentatie startte hij met het beschrijven van de uitgangspunten, gevolgd door het bespreken van gedeeltes van de code waar de uitgangspunten in waren uitgewerkt.  

Na de laatste pauze gingen we verder met de laatste sponsor sessie door eG. Erik van Veenendaal nam ons via aantal vragen mee door hoe eG kan helpen om knelpunten en/of problemen te identificeren en de oorzaak te vinden. 

Markus Zehnle was de afsluiter van het officiële gedeelte van de dag met zijn sessie State of Profile Containers. Markus trapte af met een stukje historie van profielen, de verschillende soorten profielen en enkele profiel oplossingen uit het verleden. Daarna besprak hij de testomgeving, de uitgevoerde testen en vanzelfsprekend de resultaten van deze testen. Samengevat is de performance van FSLogix iets beter, maar zijn verwachting is dat Citrix deze achterstand snel goed zal maken en zelf gaat verbeteren. Het volgende onderwerp waren de uitdagingen van de nieuwe editie van Teams voor de profieloplossingen, gevolgd door diverse tips en tricks voor Teams. Markus sloot de presentatie af met een feature vergelijk tussen CPM en FSLogix. 

Het was weer goed om te zien dat een grote hoeveelheid van de bezoekers gezellig bleef om te borrelen en te genieten van het diner. Wij kijken weer terug op een succesvol evenement en kijken alweer uit om in 2025 de evenementen te organiseren. 

Programma De agenda is onder voorbehoud


Hoofdpodium

18 september 2024

Hoofdpodium

18 september 2024
Niek Boevink

Opening

09:00 - 09:20Niek Boevink
Ryan Ververs-BijkerkEltjo van Gulik

Unraveling the User Experience Puzzle

Sponsor: Unicon

10:15 - 10:30Unicon
10:30 - 11:00 Pauze

Let's blame the VDI

11:00 - 11:45Mark Calderhead
Marcel Zunnebeld

Citrix Secure Private Access, sharing field experience

11:50 - 12:30Marcel Zunnebeld

Sponsor: Thinscale

12:35 - 12:50ThinScale
12:50 - 14:00 Lunch

The downsides of modern auth in HMC (reloaded)

14:00 - 14:45Thorsten Rood

Dagelijks Citrix beheer automatiseren met Ansible

14:50 - 15:20Jeroen Meppelink
15:20 - 15:50 Pauze
15:50 - 16:05 Sponsor: eG Innovations

Citrix Profile Manager versus FSLogix

16:10 - 16:55Markus Zehnle
Niek Boevink

Afsluiting

16:55 - 17:00Niek Boevink
17:00 - 20:00 Drinks & Diner