Verslag

Op 15 maart 2019 vond het eerste DuCUG evenement van 2019 plaats bij den Ouden Duikenburg. Niek opende het evenement en bedankte natuurlijk weer de sponsors die het evenement mogelijk maken. Ook kondigde hij het komende evenement al aan. Op 11 oktober is het tweede evenement bij de Apenheul in Apeldoorn wederom inclusief een diner na het evenement.

De eerste sessie van de dag was een paneldiscussie over Podcasts. Eric van Klaveren, Sander Noordijk (beide van Login Techcast) en Kees Baggerman (Frontline Chatter) vertelde op basis van vragen van Barry Schiffer over onderwerpen zoals de opstartfase, ervaringen, voorbereidingen, visie, ambitie, toekomst en meer.

De tweede sessie was de eerste BYOS van de dag verzorgd door Ingmar Verheij. Ingmar had de sessie verdeeld in twee onderwerpen. Het eerste deel ging over de evolutie van de werkplek. Via de huidige uitdagingen kwam Ingmar bij de visie van Citrix hoe huidige complexe applicaties omgevormd gaan worden tot applicaties die werken als consumenten applicaties op mobiele apparaten. Het tweede deel ging over Content platforms en hoe belangrijk metadata gaat worden voor dit soort platformen. Hij ging in op de huidige ontwikkelingen en vertelde hoe sommige organisaties zoals Box en Microsoft dit al (gedeeltelijk) aanbieden.

Na de eerste pauze met de fameuze Bossche Bollen van de Jan de Groot was het tijd voor Christiaan Brinkhoff en Jim Moyle over Windows Virtual Desktop. In een sessie van 60 minuten behandelen de heren allerlei onderwerpen rondom Windows Virtual Desktop zoals wat is het WVD nu exact, wat gaat het bieden, de architectuur, huidige beperkingen, beheerrollen, FSLogix, licenties en meer. Ook de Office ondersteuning op RDS-platformen kwam uitgebreid aan bod. Als laatste onderwerp werd behandeld hoe Citrix toegevoegde waarde kan bieden op het WVD platform. Ook hadden de heren nog een teaser dat in week 12 op Ignite on Tour in Amsterdam belangrijk nieuws m.b.t. WVD bekend wordt gemaakt.

De volgende op het podium was Yevgeni Klushin van ControlUp in de sponsorsessie van de dag. Yevgeni praatte ons mij over nieuwe en komende features in het product zoals Virtual Expert en Automated Actions. Ook liet hij de key features zien van het bekende monitor onderdeel als de nog minder bekende analyse mogelijkheden binnen het Insights component.

Na de lunch ging het evenement verder met de sessie Citrix Virtual Apps and Desktops on VMware on AWS. Andrew Morgan begon met het uitleggen hoe de VMware Cloud on AWS in elkaar steekt en hoe het vanuit een gebruikersoogpunt werkt. Andrew vervolgde de sessie met het benoemen van de belangrijkste features, migratie mogelijkheden en hoe EUC kan profiteren van het VMware Cloud platform. Vervolgens ging hij in hoe Citrix producten toegepast kunnen worden op de VMware Cloud inclusief een demo over de configuratie binnen Citrix. Als laatste onderwerp werden de kosten behandeld door Andrew.

Vervolgens was het tijd voor Koen Warson and Frank Vandenbergh in de BYOD sessie. In deze sessie bespraken en lieten de heren X-Config zien. X-Config is een freeware webbased geavenceerd configuration tool voor Citrix ADC (NetScaler). Koen vertelde hoe de tool is ontstaan, gevolgd door een demo van de tool. Vervolgens ging Koen verder met de karakteristieken van de tool. Als laatste behandelde Koen de roadmap.

De laatste sesise van de dag was Pretty much good friends? WhatsApp, Business Contacts, Data Privacy and Citrix Endpoint Management door Thorsten Rood. In deze sessie ging Thorsten in over de risico’s van het gebruik van applicaties zoals WhatApp gecombineerd met zakelijke contacten vanuit een Exchange infrastructuur. Na het uitleggen van de betreffende risico’s behandelde Thorsten de diverse mogelijke scenario’s inclusief de voordelen, nadelen en risico’s van iedere scenario en de benodigde producten om het scenario mogelijk te maken. Voor velen hoogstwaarschijnlijk een eye-opener.

Na de sessie van Thorsten was het tijd voor het informele gedeelte. Tijdens de borrel werd de zaal (de weergoden waren ons dit jaar een stuk minder gezind dan vorig jaar) omgebouwd tot een ruimte waar genoten kan worden van een heerlijke BBQ. Naar onze mening was dit weer zeer geslaagd. We kijken alweer uit naar het tweede evenement.

Impressie

Programma De agenda is onder voorbehoud