Verslag

Op 25 september 2015 organiseerden we alweer ons achtste Dutch Citrix User Group evenement, het tweede dag vullende evenement van 2015. Deze keer was Cisco onze gastheer, welke wij langs deze weg nogmaals willen bedanken. Vanzelfsprekend werd de dag weer geopend door de voorzitter van de stuurgroep Jon Jager. Hierbij werden natuurlijk onze sponsors niet vergeten, waardoor de DuCUG de evenementen voor onze bezoekers vrij toegankelijk kan aanbieden. Het overzicht van de sponsoren is te vinden op onze website.

De eerste sessie van de dag werd gegeven door Simon Frost, Product Architect bij Citrix. In deze sessie ging Simon in op StoreFront 3 en de X1 Receiver. Via de nieuwe functionaliteiten binnen deze producten ging Simon verder in op de mogelijkheden aanpassingen te maken aan deze producten, inclusief het tonen van de bijhorende code. Een sessie die goed past bij de DuCUG met goede technische inhoud.

Vervolgens was het tijd voor de sessie van Iain Brighton met de titel “XenApp with PowerShell Desired State Configuration”. In deze sessie introduceerde Iain de deelnemers de wereld van PowerShell Desired State Configuration. Iain beschreef de fases binnen DSC, gevolgd door de mogelijkheden op DCS binnen RDS en XenDesktop infrastructuren. Via een demo rolde Iain in zeer korte tijd een volledige XenDesktop omgeving uit via PowerShell DSC.

De laatste sessie voor de lunch was de customer case “A bumpy road to hybrid cloud” door Niek Boevink. Niek besprak de uitgangspunten van het project en behandeld vervolgens de zaken waar men gedurende het project tegen aan gelopen was. Hieruit bleek dat de introductie van cloud in bestaande on-premises omgevingen zeker nog uitdagingen met zich meebrengt. Iedere bezoeker zal zeker zijn voordeel halen uit de gedeelde ervaring bij komende implementaties.

Na een uitstekende lunch was het weer tijd voor de Choose Your Own Sessies (CYOS). Bas van Kaam nam de eerste CYOS voor zijn rekening. In zijn presentatie “Nutanix and Citrix, a match made in heaven” introduceerde Bas het Nutanix platform, benoemde de componenten zoals Prism en de Acropolis hypervisor en op welke wijze Citrix omgevingen hiervan kunnen profiteren. De sessie eindigde met een demo van de komende integratie van Nutanix binnen de Citrix XenDesktop productlijn gegeven door Kees Baggerman.

De tweede CYOS sessie was getiteld “Citrix XenServer in de praktijk” werd verzorgd door Michel Helderman. In deze sessie gaf Michel aan waarom hij graag met XenServer werkt. Hij vergeleek XenServer met de andere hypervisors, waar hij voor- en nadelen tegenover elkaar zette. Ook liet hij enkele cases passeren van klanten, waar hij XenServer heeft ingezet. Als laatste deelde Michel ook nog enkele uitdagingen binnen XenServer en tips/tricks bij het gebruik van XenServer.

Rick Roetenberg presenteerde derde en laatst CYOS sessie. In zijn Sessie ging Rick in op functionaliteiten binnen de NetScaler naast de bekende Gateway optie. Functionaliteit zoals Content Switching, AAA Feature, Unified Gateway, Global Server Load Balancing en RDP Proxy werden door Rick bespoken.

Na de CYOS sessie was het de beurt aan onze derde buitenlandse spreker Nicholas Dille. Nicholas Dille deelde zijn ervaringen met Azure RemoteApp. Na een korte uitleg van de beschikbare modellen binnen Azure, liet Nicholas via een demo de modellen zien en besprak hun eigenschappen. Hierbij kwam naar voren dat het een veel belovende techniek is, maar dat ook hier nog wel diverse eigenaardigheden in zitten. Nicholas besprak verder ook de licenties achter de techniek en eindigde de sessie met tips en tricks m.b.t. Azure RemoteApp.

De laatste sessie was traditioneel de Geek Speak Live verzorgt door Barry Schiffer en Kees Baggerman. Tijdens de Geek Speak werden een drietal onderwerpen bediscussieerd met het publiek: de noodzaak (of niet) van een GPU binnen een Citrix infrastructuur, de teloorgang van XenClient en de toepasbaarheid van Citrix Workspace Cloud.

Het samenzijn van de community leden is een belangrijk onderdeel van de DuCUG filosofie. Dit kwam opnieuw naar voren tijdens de afsluitende borrel waar met een hapje en een drankje door de bezoekers bijgepraat werd.

Programma De agenda is onder voorbehoud