Verslag

Op 7 april organiseerden we ons eerste dag evenement van 2017 in totaliteit de elfde keer dat we een dag evenement organiseerden. Het evenement vond dit keer plaats in bij de Oude Duikenburg te Echteld. Naar onze mening een mooie locatie, waarbij er ook volop ruimte was om bij te praten en de sponsoren konden laten zien wat ze allemaal in huis hebben.

Het idee is dat een van de stuurgroep leden op toerbeurt het evenement “voorzitten”. Dit keer had Niek Boevink deze taak op zich genomen en organiseerde dan ook de opening van het evenement. Vanzelfsprekend kwamen onze sponsoren hierbij aan bod, zonder hun kunnen we dit evenement niet organiseren. De DuCUG vroeg op dit moment ook speciale aandacht voor het goede doel Dream4Kids. Het idee is om ieder evenement een goed doel te ondersteunen. Ken je een goed doel of ben je betrokken bij een goededoelenorganisatie dan horen we het graag.

De eerste sessie van de dag werd gegeven door Jeff Pitch van Citrix. Jeff behandelde het Citrix Application Layering product, voorheen bekend als UniDesk. Jeff ging gedetailleerd in op de mogelijkheden van Application Layering inclusief de verschillende features in het product. Jeff verduidelijkte ook welke features in welke versie van Citrix XenApp en XenDesktop beschikbaar zijn en de wijze waarop het product op dit moment gebruikt/getest kan worden. De sessie eindigde met een zeer goede Q&A.

De volgende sessie werd gegeven door Tim Mangan met als onderwerp App-V 5. Doordat Application Layering net behandeld werd kon Tim daar op in haken en de verschillende technieken met elkaar te vergelijken waarbij voor beide methoden de voordelen en de uitdagingen aan bod kwamen. Verder ging Tim in op alle onderdelen van App-V, denk hierbij aan multi-site design, de App-V client, de App-V backend, App-V integratie binnen Citrix en meer.

Na de eerste pauze ging het programma verder met de customer case van Thales vertegenwoordigd door Bart Groot Zevert en Behroez Moosavi. Na een introductie van het bedrijf Thales en hun producten (defensie georiënteerd) bespraken de heren de implementatie van XenDesktop Linux VDA gebaseerd op RedHat Linux. Alle facetten (ontwerp, installatie/configuratie, issues, testen) van een implementatie project kwamen aan bod, er werd ook gesproken over zaken die buiten het standaard EUC project liggen (denk aan Desired State Configuration met behulp van Puppet).

De volgende sessie was de eerste sponsorsessie van een onze plantinum sponsoren Bitdefender. Mihia Barpascu vertelde over de gevaren en uitdagingen tegenwoordig met virussen en anti malware en waar op dit moment de zwakke plekken zitten. Vanzelfsprekend ging hij vervolgens verder in hoe Bitdefender HVI hierbij een oplossing kan bieden gebaseerd op een security virtual appliance i.c.m. XenServer 7.

Na een heerlijke lunch was Dave Bett de volgende spreker. Dave hield een sessie over Octoblu met NetScaler. De sessie startte met een introductie in de wereld van Octoblu en alle bijhorende componenten. Vervolgens liet Dave op basis van demo’s zien hoe Octoblu toegepast kan worden voor specifieke taken op de Citrix NetScaler.

Door wat technisch problemen hebben wij de sessie ‘Increase capacity with 45% with using the Windows Server 2016 Server Template’ door Mark Plettenberg naar voren gehaald. In deze sessie ging Mark voornamelijk in op de verschillen over de hoeveelheid Windows 7/Windows 10 en Windows 2012/Windows2016 VMs op hetzelfde hardware platform. Daarnaast ging Mark in op de mogelijkheden om de besturingssystemen te tunen en best practices bij het implementeren van een VDI/SBC omgeving.

Matan Nataf van ControlUp was de volgende platinum sponsor presentator nadat zijn technische problemen waren verholpen. Matan nam de bezoekers met veel enthousiasme door de vele features binnen het product. Naast de realtime monitoring en beheerfuncties in het product, liet Matan ook de mogelijkheden zien van het ControlUP Insights Reporting product.

Na de middagpauze gingen we verder met de Bring Your Own Demo sessie door Magnar Johnson. Magnar startte de sessie door uit te leggen wat GPU kan brengen, gevolgd door het benoemen van de spelers op de markt en voor welke oplossing deze toepasbaar zijn. Magnar ging ook dieper in op de ondersteuning van vGPU binnen de diverse hypervisor platformen. Magnar sloot de sessie af over welke GPU kaart benodigd door gebruik te maken van utilities zoals GPUperf en GPUSizer.
De laatste presentie voor de Geek Speak was de tweede BYOS sessie door Gerjon Kunst over Windows 10 VDI migraties. Gerjon besprak in deze sessie de verschillende versies van Windows 10 inclusief de bijhorende voor- en nadelen. Verder ging Gerjon in op de zaken die ze tijdens de migratieprojecten tegen zijn gekomen en geadresseerd hebben inclusief tips en tricks voor de bezoekers wanneer je een Windows 10 VDI project gaat opstarten.

De dag werd afgesloten met de Geek Speek met een panel van de presentatoren geleid door Jits Langendijk. Diverse onderwerpen, zoals GPU, Citrix te koop?, veilige VDI oplossing en Linux VDA versus Windows VDA, kwamen aan bod.

Vanzelfsprekend werd de dag weer afgesloten met een borrel om de dag nog eens door te lopen, de laatste technische discussie te voeren of weer eens bij te praten met een van de andere deelnemers.

Impressie

Programma De agenda is onder voorbehoud