Verslag

Op 3 november 2017 organiseerde we ons twaalfde DuCUG dag evenement. Voor de tweede keer in De Oude Duikenburg te Echteld.

Niek Boevink openende het evenement. Hij benoemde de nut van het invullen van de evaluaties en maakte inzichtelijk welke invloed dit heeft op ons evenement. Vanzelfsprekend werden onze sponsoren weer bedankt. Door deze ondersteuning zijn we in staat ons evenement nog steeds gratis aan te bieden. Tijdens de opening bedankte Niek iedereen voor de bijdrage aan Dream4Kids, het goede doel waar we ons vorige evenement aandacht aan hebben besteed. In totaliteit is het mooie bedrag van 1600 Euro opgehaald, voldoende om een onvergetelijke droomdag te organiseren voor een kind met een (jeugd)trauma. Niek bedankte PQR even specifiek aangezien zij een bijdrage hebben gestort vanuit hun maatschappelijke projecten fonds.
Na het voorwoord werd het tijd voor de eerste technische sessie, deze werd gegeven door Martijn Bosschaart en Kees Baggerman. Zij behandelden hun Citrix Provisioning Survival Guide. In deze sessie gingen Martijn en Kees in over de provisioning methodieken PVS en MCS. De heren behandelen naast de processen van beide methodes, ook diverse workflows om de juiste keuze’s te maken voor zaken zoals de write cache. Vanuit de twitter reacties kon opgemaakt worden dat de bezoekers deze informatie konden waarderen.

De tweede sessie van de dag was Citrix XenApp Disaster Recovery with NetScaler GSLB & MS Azure Site Recovery. In deze sessie ging Carsten Bruns is over de mogelijkheden om een Citrix XenApp omgeving op MS Azure te hosten voor disaster recovery. In de sessie werd zowel informatie over de mogelijkheden (en aandachtspunten) van Microsoft Azure als Citrix XenApp ingegaan. Verder ging Carsten in op de mogelijkheden om NetScaler GSLB te gebruiken om vanuit eindgebruikersperspectief naadloos over te gaan tussen de on-prem infrastructuur en de MS Azure Site Recovery.

Na de koffiepauze met heerlijke Bossche Bollen volgde de sessie van Geert Braakhekke en Remko Weijnen met de titel Security for Citrix Admins and Consultants 2.1. In deze sessie gingen Geert en Remko in op de laatste uitbraken/hacks/vulnerabilities en werden deze geanalyseerd inclusief aanbevelingen. Ook werden adviezen gegeven over het zaken zoals het voorkomen van dergelijke aanvallen en wachtwoord policies. Ook werd ingegaan op de GDPR/AVG en als laatste werd BitDefender for XenServer geverifieerd.
Net voor de lunch was de eerste sponsor sessie. Vanuit FSLogix gaf Michel Roth een introductie in de producten in het FSLogix portfolio.
Na een heerlijke lunch ging Christiaan Brinkhoff verder met zijn sessie Delivering XenApp and XenDesktop Essentials in Azure. In deze sessie stond Citrix Cloud services centraal gecombineerd met MS Azure. Christiaan gaf een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden met hun karakteristieken, gevolgd door benodigde componenten. Ook de verschillen tussen de NS Gateway-as-a-Service en de NetScaler VPX in Azure werken besproken. Christiaan liet ook via video’s zien hoe het opzetten van de diverse Citrix Cloud Services in zijn werk gaat.

Daarna was het tijd voor BYOD sessie van Rick Roetenberg over XenMobile, ShareFile en de integratie met MS EMS. Rick ging in de sessie in op de karakteristieken van XenMobile en EMS/Intune en bracht daarbij aan het licht dat een combinatie van de producten toegevoegde waarde zou bieden. Dit wordt gerealiseerd met de Citrix EMS Connector, welke op dit moment in Tech Preview is. Rick ging in op de huidige stand van de Tech Preview inclusief een demo. Ook gaf hij een aantal voorbeelden waar de toegevoegde waarde in beeld kwam.
De sponsor sessie van Nutanix was de volgende sessie op de agenda. Matthijs v/d Berg begon met de uitdagingen van de EUC-acceptatie en de boodschap dat Nutanix het platform wil vereenvoudigen en het gemakkelijk / snel wil inzetten, gevolgd door de combinatie van Citrix Cloud i.c.m. Nutanix. Matthijs heeft de optie besproken om alle hypervisors te gebruiken, gevolgd door de opties om de Citrix Cloud samen met Nutanix te gebruiken. Matthijs raakte ook de Acropolis File Services-functies aan.

De laatste sessie van de dag werd verzorgd door Douglas Brown. Zoals gewoonlijk startte de sessie met enkele moppen en vermakelijke verhalen. Vervolgens nam Douglas ons mee terug in de tijd om vervolgens een blik vooruit te geven: machines zullen meer weten dan wij, 3D-printen, scherm zal minder vaak voorkomen, roboman en robotica.
Niek sloot de dag af met een korte samenvatting, waarna het was tijd voor een paar drankjes en borrelhapjes.

Impressie

Programma De agenda is onder voorbehoud