Verslag

Op 18 april 2018 organiseerden we alweer het eerste DuCUG evenement van 2018 bij De Oudenbrug te Echteld.

Iets later dan volgens de originele planning door wegwerkzaamheden, opende Barry het evenement waarbij Barry in deze opening vanzelfsprekend onze sponsoren benoemde en bedankte. Ook besprak Barry de evaluaties van het vorige evenement, gevolgd door het doornemen van de agenda en riep hij op tot het inbrengen van BYOS door de community.

De eerste sessie van de dag werd gepresenteerd door Shane O’Neill met zijn sessie Migrating to Citrix Cloud made easy. In deze sessie ging Shane in op zijn ervaringen met de Citrix Cloud gedurende een Proof of Concept binnen bij zijn bedrijf. Binnen de techniek ging hij dieper in op onderwerpen zoals de Citrix Cloud Connector (inclusief de huidige beperkingen) en PowerShell/API access (security concerns). Uiteindelijk was de techniek nog niet goed genoeg voor zijn bedrijf om verder te gaan. Daarna ging Shane verder in op de installatie en configuratie van de componenten van Citrix Cloud en de migratie van instellingen. Hiervoor heeft hij twee tools ontworpen (Citrix Cloud Migration Tool en XenDesktop Farm Migration Utility) die binnenkort beschikbaar gaan komen (rondom Citrix Synergy).

De tweede sessie ging over Base Image Script Framework (BIS-F). In de deze sessie besprak Matthias Schlimm (de grondlegger van BIS-F) de noodzaak van een goede voorbereiding van het creëren van een master image. Hij had een indrukwekkende lijst van acties die gedaan kunnen worden voor het afsluiten van het image. Verder besprak hij verbeteringen in de huidige versie 6.1.0, gevolgd door de features die hoogstwaarschijnlijk in de volgende versie beschikbaar komen. Ook liet Matthias BiS-F in een demo zien.

Na de koffiepauze met opnieuw heerlijke Bossche Bollen stonden Bram Wolfs en Wilco van Bragt op het podium met een private preview of Microsoft RDmi (Remote Desktop Modern Infrastructure). In deze NDA-sessie bespraken Bram en Wilco waarom RDmi ontwikkeld wordt door MS, de componenten binnen de RDmi infrastructuur en de (nabije) toekomst van Remote Desktop Services. Ook werd een demo gegeven van de RDmi infrastructuur.

Net voor de lunch was het tijd voor de eerste sponsor sessie. FSLogix had Jim Moyle ingevlogen om deze sessie te verzorgen. Jim doorliep het FSLogix portfolio (Application Masking, Java Version Control, Office365 containers en Profile Containers) inclusief korte demo’s van deze producten.

Na de lunch werd het programma voortgezet met de sessie Web App Performance in a virtual world door Helge Klein. Helge startte de presentatie met het beschrijven van de karakteristieken van de meest gebruikte browsers (Chrome, IE, Edge en Firefox), gevolgd door het beschrijven van de zaken die de performance van webapplicaties beïnvloeden. De sessie werd afgerond met de test resultaten van de performance van browsers op een virtueel platform met verschillende resource configuraties.

Vervolgens was Jim Moyle aan de beurt met zijn sessie Filters, the good, the bad and the ugly. Jim (die op het laatste moment was toegevoegd aan de agenda) introduceerde de deelnemers in de wereld van de Filter Drivers. Hij startte met het benoemen waarom filter drivers noodzakelijk zijn en voorbeelden van goede filter drivers. Hij benoemde de zaken waar goede filter drivers zich aan dienen te houden (altitude, Plug Fest, doorgeven van informatie naar Filter Drivers) en wat er kan gebeuren als dit niet gebeurd (beter bekend als the bad and ugly). Jim benoemde ook diverse tips om mogelijke problemen met Filter Drivers te detecteren inclusief enkele tools (WPA, Xperf, Procmon, driver verifier).

De tweede sponsor sessie werd verzorgd door Nutanix vertegenwoordigd dor Matthijs v/d Berg. Matthijs startte met de Nutanix hypervisor AHV, gevolgd door de extra toevoegingen die Nutanix heeft aangebracht in het platform voor Citrix functionaliteiten zoals MCS en PVS. Verder werden nieuwe functionaliteiten in het Nutanix platform benoemd zoals Acropolis File Services, Flow, Cal mand vGPU on AHV.

De laatste sessie van de dag was Citrix Workspace Hub in-depth exploration gepresenteerd door Ingmar Verheij. Vanuit de geschiedenis en ontstaan van de Workspace Hub ging Ingmar verder in op de huidige status inclusief de partners (NComputing/ViewSonic/StratoDesk) van dit product. Ingmar ging diep in op de werkwijze van de hub en de communicatiestromen die plaats vinden bij beide modussen (Screen Casting and Session Roaming) die de Hub op dit moment ondersteund. Ook de techniek en mogelijkheden van de Secondary Display Adapter (op basis van Raspberry Pi Zero) kwamen aan de orde. Opnieuw ging Ingmar hier diep in hoe de techniek functioneert om dit te realiseren.

De dag wordt traditioneel afgesloten met een informele borrel, maar naast de borrel was er deze keer ook de mogelijkheid om aan het diner deel te nemen. Ongeveer 70 bezoekers maakte gebruik van deze mogelijkheid en hebben genoten van het koude en warme gerechten geserveerd door de Oude Duikenburg in een gezellige atmosfeer met prachtig weer.

Impressie

Programma De agenda is onder voorbehoud