Verslag

Op 6 maart 2015 vond alweer het eerste evenement van dit jaar plaats, in totaal het zevende Dutch Citrix User Group evenement. Het evenement is georganiseerd op locatie bij Dell Nederland, namens onze bezoekers bedanken wij Dell voor het gastheerschap.

Traditioneel werd het evenement geopend door de voorzitter van de stuurgroep Jon Jager. Hierbij werden natuurlijk onze sponsors niet vergeten, waardoor de DuCUG het evenement voor de bezoeker vrij toegangkelijk kan aanbieden. Het overzicht van de sponsoren is te vinden op onze website.

De eerste presentatie, de Customer case is verzorgd door Jits Langendijk. Een presentatie met de titel: Setting up a shared service center. Jits besprak alle stappen in het proces, alle uitdagingen die men daarbij is tegen gekomen en wijzigen in de scope tijdens dit project. Hieruit bleek duidelijk dat bij dergelijke projecten de techniek niet de beperkende factor is.

Vanuit Citrix Nederland heeft Ingmar Verheij een update presentatie gegeven over de aankondigingen tijdens Citrix Summit. Ingmar start met de acquisitie van Octoblu. Ook de Receiver X1/StoreFront X1 kwamen uitgebreid aan bod, inclusief een demo van de mogelijkheden van deze nieuwe versie (op dit moment in Tech Preview). Vervolgens werden de aankomende verbeteringen binnen XenApp en XenDesktop besproken. Ingmar ging ook nog verder in op departmental layering en de DesktopPlayer for Windows. De sessie werd afgesloten met de WorkSpace Pod en de bijbehorende acquisitie van Sanbolic.

De derde sessie van de dag Why we don’t need Citrix support (at all times) is verzorgd door Bas van Kaam. Bas startte met de fases die je zou moeten doorlopen tijdens het troubleshooten, gevolgd door tips en tricks bij het oplossen van een probleem. Vervolgens ging Bas verder in op de diverse tools zoals Studio, Director, Scout en Insight Services die Citrix beschikbaar heeft gesteld om problemen met de Citrix infrastructuur zelf te onderzoeken.

Na de uitstekende lunch was het tijd voor de eerste Choose-Your-Own-Session door Robin Hobo. Robin presenteerde de sessie XenMobile 10: What’s New and how to set-up. Robin startte met het doornemen van de verbeteringen en nieuwe opties in XenMobile 10. Vervolgens besprak hij de installatie en configuratie van het product met diverse aanbevelingen en zaken waarop gelet dient te worden tijdens de inrichting van XenMobile 10. Ook besprak Robin de verschillen tussen versie 9 en 10 van XenMobile zowel op architectuur gebied als het beheren van de omgeving.

Daarna was het tijd voor onze eerste buitenlandse spreker van de dag Jim Moyle (Citrix CTP) met de presentatie PVS Cache to RAM with overflow to disk analysis. De sessie startte met het doorlopen van de diverse cache types en hun karakteristieken, waarbij de focus vanzelfsprekend lag op Cache in Device RAM with overflow to disk. Vervolgens ging Jim verder met het bespreken van zijn performance testen die hij uitgevoerd heeft. De conclusie is dat de performance vermindert wanneer PVS data op de disk begint te plaatsen en dat daarbij de performance minder is dan de disk direct biedt. De optie dient dus gebruikt te worden wanneer er voldoende geheugen beschikbaar is en er geen snel storage beschikbaar is.

De tweede Choose-Your-Own-Session van dit evenement was PVS made simple door Bader el Khalifi. Bader startte dat hij waar mogelijk kijkt welke zaken simpel kunnen worden gemaakt. Voor diverse componenten zoals PXE/BDM, vDisk versioning en dergelijken vertelde Bader hoe hij deze versimpelde. Sommige zaken waren wat controversioneler waardoor er goede discussies plaats vonden tijdens de sessie met het publiek. Dit werd zowel gedaan door het laten zien van de gebruikers sessie als door de metingen grafisch te vergelijken.

De laatste presentatie van de dag werd gegeven door Helge Klein (Citrix CTP). De titel van de presentatie was How folder redirection impacts user experience and breaks applications, welke gezamenlijk met Shawn Bass en Aaron Parker opgezet is. De sessie startte met de theorie over het benaderen van files en folders en de mogelijkheden om Folder Redirection te configureren. Daarna ging Helge verder met het bespreken van de resultaten van hun testen waarmee de effecten werden aangetoond van het toepassen van folder redirection in combinatie met een file server met een hoge belasting.

De Geek Speak Live was de laatste sessie van de dag. Barry Schiffer en Kees Baggerman leidde de Geek Speak met als basis de stelling Does the Citrix product stack offers everything I need, waarbij diverse technieken de revue passeerde zoals profile management, monitoring, hypervisor en storage.

Netwerken is een belangrijk onderdeel van een DuCUG evenement. Dit kwam opnieuw duidelijk naar voren bij de afsluitende borrel waar met een hapje en een drankje geruime tijd door de bezoekers bijgepraat werd en de dag werd besproken.

Impressie

Programma De agenda is onder voorbehoud